
Motivasyonel Görüşme Nedir?
Neden bizi tercih etmelisiniz?
"Başkalarını bilen kimse bilgili, kendini bilen kimse akıllıdır."
-Lao Tzu
“Amacımı kaybettim, kendimi tanımak istiyorum, depresif hissediyorum, günümü planlamak istiyorum, yetersizim, neden böyle hissediyorum/davranıyorum, daha başarılı olmak istiyorum, hayatta kaybolmuş hissediyorum”
– Bunlar günlük hayatta çevreden ya da kendimizden duyduğumuz cümleler. Çeşitli nedenlerden bir defa da olsa kendimizi böyle zamanlarda bulabiliyoruz. Zamanımızı karşımızdakileri tanıyarak geçirmek ve olayların içine kapılmak çok kolay. Ancak kendimizi tanımak, bu sayede kendimiz üzerinde kontrollü hissetmek zordur.
Kendini tanıyan, kim olduğunu, zayıf ve güçlü yanlarını bilen bir insan karşısındakileri de daha iyi tanır. Motivasyon danışmanlığı polivagal teori, logoterapi ve daha nice yaklaşım ve testlerle size ayna tutar. Burada hiçbir zaman yargılanmazsınız. Bu sebeple danışanlar çoğu zaman kendini güvende hissediyor ve bir süre sonra kendi kendilerinin mentörü haline geliyorlar. Koçluğun aksine ne yapmanız gerektiğini buyurmuyoruz. Terapinin aksine ise görüşmeyi uzun bir sürece yaymaktansa problem odaklı ilerliyoruz. Bu da yıllar süren görüşme değil, birkaç aylık görüşme anlamına geliyor. Ancak danışan nasıl isterse, tercihe göre bazı durumları daha detaylı işleyebiliyoruz.
Motivasyonel görüşme; özünde bir görüşme tekniğidir. Terapistler, danışmanlar, rehber öğretmenler tarafından kullanılabilir. Bu görüşmenin temelinde SDT (Self-Determination Theory) vardır ve amaç karşıdaki kişinin insani psikolojik ihtiyaçlarına görüşme sırasında saygı duymaktır. Bu psikolojik ihtiyaçlara örnek: Otonomi (hayatın kontrolünde olma), Yeterlilik hissi, İnsanlarla bağlanma diyebiliriz. Aldığınız motivasyon danışmanlığında bu görüşme tekniğiyle birlikte çeşitli testler ve listeler kullanıyoruz. Bu sayede geçici motivasyondansa hayat motivasyonunuz hedef alınmış oluyor.
Motivasyon günlük dilde ilham anlamına gelirken, bilimsel açıdan psikolojinin ve nörobilimin odağındadır. Anlık patlama olarak hissettiğimiz “gaza getiren” ilhamdır. Motivasyon daha uzun süreli bir güdülenimdir. Bu ayrımı danışmanlığın ilk seansında konuşuyoruz. Ancak kurumsal olarak danışmanlık isteyen danışanlar için bu kısım neredeyse bütün görüşmeyi kapsıyor. Bu görüşme tipinde testlerdense teknikleri konuşuyoruz. Karar vermenin, mutlu olmanın, hedeflere ulaşmanın, alışkanlıkların aslında farklı motivasyonları var. Ancak hepsinin kökünde danışmanlığımızda temel aldığımız SDT ve logoterapi yatıyor.
SDT'ye bağlı motivasyon aslında günlük hayatta ebeveynlikten doktor görüşmelerine, her yerde kullanmamız gereken bir yaklaşım. Karşımızdaki kişinin neyi neden yaptığını anlamamızı ve kişisel algılayarak büyük duygusal reaksiyonlar vermemizin önüne geçiyor. Kullanım alanlarına örnek olarak;
Karar vermenin bilimi/motivasyonu: pazarlamacılar, sosyal psikologlar, nöropazarlamacılar, nöropsikologlar tarafından
Hedeflere ulaşmanın/alışkanlıkların motivasyonu: spor psikologları, koçlar, nörobilimciler, eğitimini almış öğretmenler, IDC pratisyenleri tarafından
Mutluluk için/danışmanlıkta kullanılan motivasyon tekniği: eğitimini almış iş yerleri, terapistler, danışmanlıklar, bağımlılık merkezleri, eğitimini almış aile üyeleri, eğitimini almış doktorlar(hastalara ilaç yazarken motivasyon bilimini göz önüne almaları gerektiğinden) tarafından kullanılıyor
Yaklaşımım / Neden bizi tercih etmelisiniz?
Seansların gidişatı, sayısı ve kullanılan testler danışanın isteğine bağlıdır. Bu sebeple aşağıda bahsedeceklerim seansların genel hatlarından oluşmaktadır:
İlk seanslarda SDT'nin (motivasyon biliminin en önemli yaklaşımı ve yaptığımız motivasyonel görüşmenin kurucu taşlarından biri olan öğreti) detaylarını konuşuyoruz. Bu gelmiş olduğunuz şikayetiniz haricinde günlük hayatta kullanırken avantajını göreceğiniz bir tekniktir. Eğer seans almadan öğrenmek isterseniz siteye üye girişi yaparak bloga erişebilirsiniz (23 Şubat 2023 sonrası açılacaktır).
İkinci olarak, motivasyonel görüşme ve tekniklerini seans sırasında uygularken değerlerden konuştuğumuzun farkına varacaksınız. Avusturalya Viktor Frankl enstitüsünden almış olduğum logoterapi yaklaşımı buna katkı sağlıyor. Logoterapi ('logos'=anlam) insanın anlam arayan bir canlı olduğunu, bunsuz hayatta savrulacağını ve ekstrem uçta, varoluş krizine gireceğini savunuyor.

Görüşmenin içinde de değerleri sorgulama olduğu için logoterapiyle birleşmiş olması size ekstra bir güven sunuyor olacak.
Ihtiyaca bağlı olarak nörobilim perspektifinden duyguları anlamak için bir aktivite yapıyoruz. Beynimizin en ilkel bileşeni olan vagus sinirinin hangi olaylara tepki verdiğini araştırarak zihnimizin ve duygularımızın haritasını çıkarıyoruz.
Diğer yaklaşımım IDC olarak geçiyor. Alışkanlıkları değiştirmek, bu sırada beynimizin alışkanlıklara nasıl bağlandığını fark etmek ve daha yapıcı olanlarını hayatımızda uygulamak üzere oluşturulmuş. IDC, Amerika'daki M.I.T tarafından yapılan araştırmalarca kanıtlanmış bir yaklaşım ve eğitimimi tıpkı motivasyonel görüşmede olduğu gibi, bu yaklaşımın kurucusundan aldığımı temin ederim.
Son olarak danışmanlık süresince sık sık Enneagram'dan referanslar görebilirsiniz. Bunun sebebi kişilik tipiniz ve psikolojik sağlık seviyenize uygun olarak bazı farkındalık çalışmaları sağlamak. Eğitimimi Dr. Abdurrahman Subaş ile tamamladım ve gerçekleştirmiş olduğu farkındalık atölyelerine de katılmanızı önerebilirim.
Önemli not: Toplum genelini etkileyen enflasyon sebebiyle danışmanlık hizmetimiz sizin için en uygun ücrettedir. Ek olarak ücretlerimiz öğrencilere yarı fiyatında olmakta ve her ay 3 öğrenci yararlanabilmektedir.